Srpski kraljevski portreti

DINASTIJE OBRENOVIĆ I KARAĐORĐEVIĆ UJEDINJENE U UMETNOSTI
12.11.2019. do 29.03.2020. godine
www.domjevremagrujica.com

Već sam naslov izložbe u Domu Jevrema Grujića deluje veličanstveno. Dinastije Karađorđević i Obrenović su tokom 19. veka Srbiju uveli u red velikih civilizovanih evropskih država. Dinastije su se smenjivale, a napredak Srbije se vrtoglavo uzdizao.

Veličanstveni vožd Karađorđe, započinje istorijsku borbu za oslobađanje Srbije i rodonačelnik je posle mnogo vekova, naše prve nacionalne dinastije. Genijalni knjaz Miloš Obrenović i njegov sin knez Mihailo Obrenović zaokružuju tu veliku borbu za samostalnost i ostavljaju neizbrisiv pečat u istoriji Srbije.

Simbioza ove dve dinastije u nacionalnom kontekstu Srbije je fascinantna. Kao da je jedna vešta rediteljska ruka pravila tu smenu dinastija tokom tog, za Srbiju više nego značajnog, veka. Obe dinastije su imale sreće da vode jednu po broju malu, ali po integritetu, inteligenciji, tradiciji i slobodarskom duhu, veliku naciju.

Članove kraljevskih porodica portretisali su naši najslavniji slikari, pa ćete na izložbi naći dela Paje Jovanovića, Uroša Predića, Uroša Kneževića, Vlaha Bukovca, Steve Todorovića i mnogih drugih. Zanimljivo je da ćete videti i karikature članova kraljevske porodice koje je radila slavna Milena Pavlović Barili u vreme kada je sa svojom majkom živela na dvoru kralja Aleksandra, ali i dela savremenog umetnika prof. Aleksandra Leke Mladenovića, koji predstavlja članove dinastije Obrenovića u pank stilu.

Dragulj ove izložbe svakako je jedna od najlepših slika u istoriji srpskog slikarstva, portret kraljice Natalije Obrenović, Steve Todorovića – poznatiji kao srpska Mona Liza.

Pored portreta, na izložbi su izloženi i lični predmeti koji su pripadali kraljevskim porodicama, fotografije i kraljevski darovi.

Gledaoci ove izložbe mogu da uživaju u remek delima slikarstva koja dolaze iz najvećih muzeja i galerija širom Srbije: Narodnog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, Galerije Matice srpske, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja iz Pančeva, Galerije Milene Pavlović Barili i Muzeja Rudničko-takovskog kraja.

Autor izložbe je: Alek Conić, a autori postavke: Ružica Opačić i Lazar Šećerović.