Studenica – osam vekova slikarstva

Narodni muzej
17.05.2012. do 31.12.2012. godine
www.narodnimuzej.rs

Povodom obeležavanja 166. godina postojanja i rada Narodni muzej u Beogradu otvorio je studijsku izložbu Studenica – osam vekova slikarstva, autora mr Bojana Popovića.

Idejno zasnovana na estetsko-edukativnom konceptu, izložba Studenica – osam vekova slikarstva prezentuje duhovna načela i estetske kriterijume srpske srednjovekovne države i umetnosti posredstvom jedinstvenog kulturnog blaga koje Narodni muzej baštini.

Izložbom je predstavljeno slikarstvo Bogorodičine crkve, zadužbine i mauzoleja Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjića, nastalo po želji njegovih sinova velikog župana Stefana Nemanjića, velikog kneza Vukana i prvog studeničkog igumana Sv. Save, o čemu svedoči srpskoslovenski natpis u prstenu tambura kupole. Slikarstvo manastirskog katolikona nastalo je 1208/9. nakon prenosa moštiju Stefana Nemanje, svetog Simeona, iz Hilandara u Studenicu. Ovaj vanredni događaj ilustovan je freskama u kapeli spoljne priprate, čije su kopije takođe deo navedene izložbe. Za oslikavanje očeve zadužbine Sv. Sava je angažovao izuzetne umetnike koji su u Bogorodičinoj crkvi ostvarili najsavremenija dela ondašnjeg pravoslavnog sveta.

Ovakvo likovno rešenje izložbe ima za cilj da omogući posetiocima da direktno, iz neposredne blizine sagledaju lepotu i istančanost umetničkog izraza starog osam vekova, ali i da im približi duhovni i ideološki kontekst u kojem je srpska srednjovekovna umetnost nastajala.

Kao biser srpske srednjovekovne umetosti manastirski kompleks Studenica uvršćen je 1986. godine u listu svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKO-a.