Portal Galerije i muzeji ove godine obeležava desetogodišnjicu postojanja. Od samog  početka želimo da:

Veliki korak u delatnosti našeg portala jeste pravljenje koraka ka saradnji sa dijasporom.

Zato smo se lako odlučili da budemo deo velikog virtuelnog okupljanja dijaspore iz celog sveta održanog 4–6. marta. Okupljanje je organizovao SAN magazin .

Čitav tim severnoameričkih novina SAN uspešno je 6. marta organizovao panel, na kojem su se biznisi koji se bave povezivanjem naše kulture mogli predstaviti. Voditelj panela bio je Mladen Obradović, umetnički direktor Puls Teatra. Veb administrator magazina SAN Ivana Vanja Đurković postarala se da bez kakvih poteškoća prenesemo sve ideje našeg portala.

U okviru naše prezentacije bilo je reči o istorijatu Galerija i muzeja. Predstavili smo koncept našeg portala, tipove izložbi koje se kod nas mogu pronaći. Istakli smo brojne eminentne kulturne institucije koje  baš nas biraju kada žele da virtuelizuju svoj muzejski sadržaj. Objasnili smo funkcionisanje virtuelnih tura, kao visokofunkcionalnog alata koji omogućava kretanje kroz čitav ambijent, bilo kada, u bilo koje vreme. Naglasili smo ulogu Galerija i muzeja kao jedinstvenog medijuma koji uspeva da kroz digitalizaciju i virtuelizaciju iznova doprinosi očuvanju i negovanju srpske kulturne baštine.

Mi se radujemo budućim saradnjama sa SAN magazinom i srpskim narodom u dijaspori.