NEBESKI MILIĆ

Mesto održavanja: Dom Jevrema Grujića
Autorke izložbe: Branka Conić, direktorka Doma Jevrema Grujića i Andrea Milojević, istoričarka umetnosti
Vreme održavanja: 10. 11.2023 – 26. 05. 2024.

Povodom 90. godišnjice rođenja slavnog srpskog slikara Milića Stankovića, čuvenog kao Milić od Mačve, Dom Jevrema Grujića je otvorio izložbu koja prezentuje prvih 30 godina stvaralaštva srpskog Dalija.

Na izložbi će posetioci moći da vide preko 60 Milićevih slika, ali i brojne lične predmete, fotografije, crteže i umetničke instalacije.

Neka od dela nikada nisu bila prikazana u javnosti, ali biće i onih svima prepoznatljivih poput „Ponovljena prošlost“ ili „Posveta prahu Leonida Šejke“.

Izložba se organizuje u saradnji sa porodicom slavnog umetnika i privatnim kolekcionarima, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Prema seljačkom sanovniku, za decu rođenu krajem oktobra, početkom novembra meseca, pisalo je – ako se ne razvije u vojnika, on će otići u umetnike. Baš jednog takvog oktobra meseca 1934. godine u polju kukuruza, srpom odvojen majke, rodio se Milić Stanković.

Rođen u Belotiću na području Mačve, odrastao je u seoskom krajoliku sa mati Desankom i ocem Radovanom. Vreme je provodio igrajući se po poljima, u ambaru, staroj magazi, leti plivajući u obližnjoj reci, pravio je sam svoje igračke od predmeta i bundeva, a bujna mašta pomagala mu je da prevaziđe vreme dokolice.

Duboko je upijao svet oko sebe svim svojim čulima i pokazivao interesovanje za sve što ga okružuje, stvarajući od ranog detinjstva brojne teorije i definicije svega čime je bio okružen, a što je kasnije iscrpno obrađivao u pesmama, tekstovima, intervjuima, ciklusima slika i crteža i filozofskoj misli koju je iskazivao kroz sve medije.

Tokom gimnazije, Milić je izgovorio “Slikarsku zakletvu” samom sebi u ogledalu! Rekao je: “Ja moram biti slikar! Biću slikar i od slikarstva ću samo živeti!”, prihvatajući svoju sudbinu.

Na likovnoj akademiji u Beogradu se pokazao kao izvrstan student i ubrzo je dobio i bespovratnu stipendiju. Organizovao je preko sto samostalnih izložbi održanih širom sveta  – od Severne Amerike, preko Brisela, Rima, Pariza i Beča. Znanje iz arhitekture, koju je jedno vreme paralelno studirao sa Likovnom akademijom,  upotrebio je za podizanje tri kule, u Beogradu, Belotiću i na Zlatiboru, koje su bila mesta stvaranja, okupljanja i druženja, a danas mesta sećanja i čuvanja njegovog lika i dela.

Dela jednog od srpskih umetnika koji je obeležio 20. vek nalaze se i u galeriji Ufici u Firenci, Vatikanskom muzeju u Rimu, Istorijsko-umetničkom muzeju u Ženevi i mnogim drugim galerijama i privatnim kolekcijama, među kojima je i kolekcija Dejvida Rokfelera.

Bio je član Mediale, pokreta i grupe koji nastaje sredinom pedesetih godina, zajedno sa Oljom Ivanjicki, Leonidom Šejkom, Peđom Ristićem „Isusom“, Vladimirom Veličkovićem,Đorđem Kadijevićem i mnogim drugima.

Milić je pripadao grupi fantastičara, nadrealista, utkivajući u svoja dela srpsku istoriju, mitove, tradiciju, ličnosti, baveći se i savremenim dešavanjima. Družio se sa brojnim svetski poznatim umetnicima, među kojima je i Salvador Dali.

Autorke izložbe su: Branka Conić, direktorka Doma Jevrema Grujića i Andrea Milojević, istoričarka umetnosti.

Izložbu su pored Ministarstva kulture RS podržale i kompanije: Dunav osiguranje, Eliksir fondacija, Publikum, DPC, Alma Quatro, Avakum, Clockwork production i agencija Valiant communication.