Muzej u Prijepolju

Muzej u Prijepolju
Stalna postavka
www.muzejuprijepolju.org.rs

Na temelju Zavičajne zbirke Prijepolja koja je formirana 1954. godine a kojom je rukovodio Muhamed Čelebić, prijepoljski nastavnik likovne kulture, nastao je današnji Muzej u Prijepolju. Zvanično je osnovan je 1990. godine a status regionalnog muzeja je dobio 1995. U sastavu muzeja je i Kuća Jusufagića, zaštićeni spomenik bošnjačke kulture s kraja 19. veka. Za trideset godina rada realizovani su vrlo kompleksni projekti, rekonstruisani srednjovekovni porušeni manastiri, zaštićeni spomenici islamske kulture. Održani su naučni skupovi, predavanja, muzejske izložbe i izvršeno obimno rekognosciranje terena limske doline i prijepoljsko-pribojskog kraja.

Riznica kulturno-istorijskog nasleđa polimskog kraja Muzeja u Prijepolju ima arheološku, istorijsku, istorijsko-umetničku i etnografsku zbirku. Arheološka zbirka je najvrednija i prezentuje izuzetno značajne eksponate sa rimskog lokaliteta Kolovrat 2-4 v.n.e., manastira Mileševe i drugih lokaliteta srednjeg Polimlja. Etnološka zbirka predstavlja bogatu tradicionalnu kulturu prijepoljskog kraja, izraženu vrednim primercima ćilima, nošnje, posuđa, pokućstva, i drugog etno materijala ovog kraja. Istorijska i istorijsko-umetnička zbirka Muzeja u Prijepolje su prezentovane eksponatima takođe vezanim za ovaj kraj. Etnografska zbirka je najbrojnija, a istorijsko-umetnička se obogaćuje sa brojnih izložbi umetnika, poklonima i otkupom dela. U Muzeju u Prijepolju postoji i postavka o čuvenom svetskom, jugoslovenskom i srpskom košarkašu Vladu Divcu, u kojoj se može videti sve što je pratilo uspešnu karijeru ovog Prijepoljca, od matičnog Elana do Šarlota, gde je okončao profesionalno bavljenje sportom. Tu se nalaze brojne osvojene medalje, plakete, dresovi, fotografije.

Zahvaljujući ostvarenim rezultatima Muzeju u Prijepolju je 2009. godine povereno organizovanje centralne manifestacije „Dani evropske baštine“. Ono što svakako predstavlja najveći uspeh Muzeja u Prijepolju je dobijanje prestižne Specijalne nagrade u Portugaliji 19. maja 2012. godine od Evropskog muzejskog foruma, pod pokroviteljstvom Saveta Evrope, u konkurenciji 59 evropskih muzeja. Na osnovu navedenih referenci, Muzej u Prijepolju spada u vodeće muzejske institucije u Srbiji.