Kada je reč o muzejima, obično su nam asocijacije sasvim udaljene od piva, njegove proizvodnje i konzumacije. Međutim, Muzej piva u Čelarevu već samim nazivom golica našu maštu i budi radoznalost, drugačiji od svega onoga što smo navikli da susrećemo u takvim objektima. On nas vodi unazad kroz vreme i priča nam zanimljivu priču isprepletenu sa mnoštvom kulturnih detalja, koja narasta u nešto vredno i nezaobilazno kada je reč o kulturnoistorijskom i turističkom potencijalu Vojvodine i Srbije.

Nedaleko od evropskog bisera Dunava i simpatičnog gradića Bačke Palanke, prostire se naselje Čelarevo koje se proslavilo po Muzeju piva i pivari. Kada je pivaru kupila čuvena danska kompanija Carlsberg, do izražaja su došle zajedničke osobine njenog osnivača, J. C. Jacobsena i osnivača Čelarevske pivare, Lazara Dunđerskog. Obojica bogati i ugledni veleposednici i industrijalci 19. stoleća, željni napretka, svoje resurse su ulagali u razvoj društva, lokalne zajednice i pivo. Poštujući bogatu istoriju Pivare i njenog osnivača, Carlsberg je otvorio Muzej piva. Lazar Dunđerski bio je vlasnik više dvoraca i letnjikovaca u Vojvodini, koji su i danas tu i pozivaju nas da prolaskom kroz njihove kapije zaplovimo prošlošću i osetimo duh davnih vremena. Jedan deo muzejske postavke posvećen je oslikavanju portreta Lazara Dunđerskog, njegove porodice i života kojim su živeli u dvorcu. Mnoštvo slika i pisama iz tog perioda, kada je pivara bila smeštena u selu Čib, nastalom u trinaestom stoleću, najautentičnije govore o nekadašnjem načinu proizvodnje piva, manirima tog vremena, kao i pogledima na ondašnji svet i život u njemu.

U priči o porodici Dunđerski nezaobilazna je tragedija koja se ispoljila u smrti Lazareve kćeri Lenke, a koja je bila inspiracija pesniku Lazi Kostiću da ispeva najlepše ljubavne pesme srpskog romantizma i srpske književnosti uopšte. Tim činjenicama priča o Muzeju piva u Čelarevu dobija specifične vrednosne nijanse koje prevazilaze njen osnovni domen.

Muzej piva sadrži preko 450 eksponata. Jedan njihov deo priča zanimljivu priču o početku proizvodnje piva, njegovim sastojcima, načinu spravljanja i flaširanja. Rariteti koji su tu našli mesto po svojoj vrednosti nadmašuju neke od najkvalitetnijih muzejskih postavki u Srbiji, ali i van nje. Mnogi su unikatni, i mnogi su bili tehnološke inovacije svog vremena, a u konstruisanju istih učestvovao je i sam Lazar Dunđerski.

Jedan deo muzeja iskorišten je za dočaravanje ambijenta nekadašnjih kafana i u njemu možemo videti kako su nekada izgledale pivske boce, nalepnice na njima, krigle, frižideri i ledare. Atmosfera davnog 19. stoleća dočarana je toliko autentično da posetioci imaju utisak da su zaista zakoračili u daleku prošlost i da su gosti neobičnih i zanimljivih životnih okolnosti.

Usled interesantne sličnosti dva velikana – Lazara Dunđerskog i J. C. Jacobsena, jedan odeljak posvećen je i osnivaču Carlsberg pivara, koji je takođe bio pasionirani ljubitelj piva i filantrop. Naime, ovaj renesansni čovek proizvodnju svog prvog lager piva započeo je u sopstvenom podrumu. U dobi od 36 godina, 1847. osnovao je svoju prvu komercijalnu pivaru u Kopenhagenu. Kako je strastveno verovao u nauku, 1875. otvorio je svoju prvu laboratoriju za industrijsko istraživanje, a zatim učinio nešto još revolucionarnije – svoje znanje o pivarstvu delio je sa drugim pivarima. Kvasac koji je proizveo u Carlsberg laboratoriji distribuiran je svima koji su ga poželeli jer je smatrao da u dobrom pivu treba da uživaju svi, a verujući u kvalitet svog piva, nije se plašio konkurencije.Priča o selu Čib i prvobitnoj pivari vodi nas postupno kroz vreme, te stižemo do današnjih dana u kojima pivaru u Čelarevu obeležava jedan od vodećih brendova na tom polju.  Najpoznatijem pivskom brendu Čelarevske pivare, LAV pivu, njegovim bocama koje su se vremenom menjale i modernizovale, kao i brojnim nagradama za kvalitet, posvećen je jedan deo Muzeja. U njegovom sklopu otvorena je i prodavnica suvenira, gde se mogu kupiti interesantni pivski predmeti poznatih brendova poput Carlsberga, Tuborga, Somersby-ja, i LAV piva.

Muzej piva je sve popularniji među turistima i beleži sve veći broj poseta. Nakon hoda kroz vreme i nesvakidašnje priče, posetioci imaju priliku da isporbaju neke od najkvalitetnijih piva poznatih u Srbiji i van njenih granica. Sveukupno, ovo može biti zanimljivo i vredno iskustvo za sve ljubitelje prošlosti, kulture, istorije, ali i dobrog piva.