Magija pirotskog ćilima

Mesto održavanja: Silosi Beograd
Autor projekta (izložbe): dr um. Leonora Vekić i dr um. Zlatko Cvetković
Vreme održavanja: 13. 06 – 16. 09. 2023.

Izložba u produkciji GAIA pokreta pod nazivom Magija pirotskog ćilima otvorena je 16. juna 2023.godine u nesvakidašnjem prostoru Re-kreativnog centra Silosi Beograd.  Posvećena je jednom od simbola nematerijalnog nasleđa Srbije i obuhvata više od 60 pirotskih ćilima velikih formata iz kolekcije porodice Nikolić uz brojne manje prostirke, šustikle i komade nameštaja. Autori koncepta, dizajna i postavke izložbe su profesori Fakulteta primenjenih umetnosti dr um. Leonora Vekić i dr um. Zlatko Cvetković.

Izložbu Magija pirotskog ćilima upotpunjava i monografija, u kojoj je katalogizirano stotinu ćilima iz kolekcije porodice Nikolić akademske slikarke i istoričarke umetnosti dr Milice Živadinović, kratki dokumentarni film u režiji Maje Uzelac, video filmovi „Kaleidoskom“ Milice Živadinović i „Ornamentograf“ Leonore Vekić i Ive Ćirić. U okviru izložbe publici je prikazana i predstava Darovni ćilim Cvete Agnine po istoimenom komadu Momčila Antića, koju su na dijalektu južne Srbije izvele glumice Angelina Lukić i Sara Jovanović u režiji reditelja Juga Đorđevića. Grafički prikaz posebno osmišljenih informativnih panela dizajnirao je Zlatko Cvetković. Izbor tekstova upriličile su Milica Živadinović, Jelena Mitić, Anastasija Ćetković. Izložba je upotpunjena namenski komponovanom muzikom zasnovanu na zvucima pirotskog kraja i izrade ćilima, autora Aleksandra Markovića. Projekat je realizovan donacijom kompanije ESENSA d.o.o. Beograd.

Pirotski ćilim je još na svetskoj izložbi u Parizu 1892. godine prepoznat kao fenomen zbog identičnog  lica i naličja  kao i  specifičan odnosa baja i ornamenata. Na svetskim izložbama  do 1940.  viđen je kao nacionalni simbol Srbije.  Od 2012. godine, pirotsko ćilimarstvo je upisano u Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije pod zaštitom UNESCO-a i tom prilikom je izdvojeno 96 ornamenata i 122 šare od kojih za svaku postoji narodno verovanje na koji način utiče na svog vlasnika i dom obitavanja.