Izložba „Kraj Velikog rata 1917–1918” u Istorijskom muzeju Srbije (13. novembra 2018. do 14. novembra 2019. godine) savremeni je muzejski projekat koji obuhvata I upotrebu tehnologije proširene i virtuelne stvarnosti i concept edutejmenta, koji podrazumeva spoj edukacije i zabave.

Prikazani događaji su iz poslednjih ratnih godina, kada je srpska vojska, nakon velikih stradanja i oporavka u savezničkim zemljama, započela operacije za konačnu pobedu i povratak u otadžbinu, a potom i oslobođenje i ujedinjenje jugoslovenskih naroda.

Na izložbi su prikazani dokumentarni filmovi, plakati, lični predmeti, oružje, odlikovanja, brojne neizlagane fotografije dobijene od porodica potomaka slavnih solunaca i drugi materijali koji su obeležili taj period.

Posetioci imaju mogućnost da na svoj telefon ili tablet instaliraju besplatnu aplikaciju Holograd u okviru koje se nalazi sekcija 1917–1918 namenjena izložbi, što im omogućava da ostvare interaktivni odnos s eksponatima i otkriju multimedijalne sadržaje, koji čine digitalnu nadogradnju same postavke. Takva upotreba savremene tehnologije omogućava da se posetiocima „lično” obrati slavni forenzičar Arčibald Rajs, da se uz pomoć specijalnih naočara za virtuelnu realnost nađu u samici pored pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa, osuđenog u Solunskom procesu ili da, u delu posvećenom bitkama gde je Solunski front probijen, imaju utisak da su i sami deo sukoba.

Izložba „Kraj Velikog rata 1917–1918” deo je Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, čemu je Istorijski muzej Srbije posvetio veliku pažnju i u prethodnim jubilarnim godinama, organizujući zapažene izložbe u zemlji i inostranstvu („Srbija 1914”, „Žensko lice Velikog rata”, „Milunka Savić – heroina Velikog rata”, „Srbija 1915–16”, „Srbi u severnoj Africi (1915–1919)” i novu stalnu postavku u Srpskoj kući na Krfu).