EVOLUCIJA

Mesto održavanja: Galerija prirodnjačkog muzeja, u Beogradu
Autor projekta (izložbe): Boris Ivančević, Milan Paunović, Zoran Marković, Sanja Alaburić
Vreme održavanja: 30.12.2021. – 27.11.2022.

Pojam evolucije je u osnovi razumevanja odgovora na pitanja kao što su: Odakle ljudi? Šta je život? Šta je čovek? Zbog čega postojimo? Ima li život smisla? Od vremena kada je Čarls Darvin objavio svoju čuvenu knjigu o postanku vrsta i prirodnom odabiranju ne moramo više posezati za mitskim i praznovernim objašnjenjima da bi radoznaloj deci odgovorili na ova pitanja.

Izložba prikazuje ekskluzivne predmete koji svedoče o prvim trenucima pojave života na Zemlji, o njegovom bujanju u okeanima, osvajanju kopna, razvoju ljudskih predaka i njihovom preobražaju u savremene ljude. Otkriva kako je simbioza omogućila da život osvoji kopno a ljudima da stvore civilizaciju i kulturu. I mnogo toga još.

Pored ostalih eksponata, izloženi su fosili stromatolita iz Australije stari oko 3,5 milijardi godina, najstariji dokazi o prisustvu živih bića na Zemlji. Pored njih su fosili psilofitona i teniokrade, jednih od prvih kopnenih biljaka, pronađeni u istočnoj Srbiji. Odande su i fosilni nalazi ciklostigme, najstarijeg drveća koje se pojavilo na našoj planeti. Skeleti raznolikih današnjih životinja nam otkrivaju kako evolucija, uz dosta nesavršenosti, beskrajno menja osnovni plan građe živih bića koji postepeno razvija, modifikuje i stvara nove vrste. O tome svedoče i fosili primata, od kojih su neki otkriveni u Srbiji, kao i čovekolikih majmuna i ljudskih vrsta koje su izumrle. Među njima su i skeleti najčuvenijeg australopitekusa Lusi, otkrivenog u Etiopiji 1974. godine, zatim pekinškog i neandertalskog čoveka, ali i malo poznatog današnjeg bliskog rođaka ljudi, bonoboa.

Neki od ovih izuzetnih predmeta su pronađeni na teritoriji današnje Srbije, ali Prirodnjački muzej nudi i deo svetske kulturne prirodnjačke baštine koja se čuva i može videti samo u malobrojnim muzejima sveta. To su otkrića koja su oblikovala i odredila naš današnji pogled na svet.

Izložba Evolucija je otvorena 30. decembra 2021. u galeriji Prirodnjačkog muzeja, u Beogradu, a zatvorena 27. novembra 2022. Postavljena je kao završna manifestacija u okviru obeležavanja jubileja 125. godina od osnivanja Prirodnjačkog muzeja. Prati je  i istoimena publikacija.

Stručni saradnici:
Desa Đorđević Milutinović
Jelena Bogosavljević
Miloš Milivojević

Scenografija izložbe i grafički dizajn:
Anja Marčetić
Biljana Sovilj

Ilustracije portreta:
Bora Milićević

Ilustracije figura:
Dejan Vukadinović

Ilustracije scena:
Bojan Debenak, Radomir Izgarević

Fotografije:
Boris Ivančević
Bora Milićević
Marjan Niketić
Aleksandar Stojanović

Animacija:
Bogdan Sovilj

Grafička obrada ilustracija:
Predrag Ilić