Čarobna Milena

Dom Jevrema Grujića
08.11.2018. do 31.03.2019. godine
www.domjevremagrujica.com

U Domu Jevrema Grujića prikazana je izložba jedne od najvećih srpskih slikarki Milene Pavlović Barili pod nazivom „Čarobna Milena“, organizovana u saradnji sa Fondacijom Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili u Požarevcu.
Na izložbi je predstavljeno preko 40 dela: Milenini autoportreti, portreti njenih roditelja i poznatih ličnosti, enigmatske i fantastične kompozicije i ilustracije za prestižne modne časopise, kao i modna kreacija Igora Todorovića inspirisana Milenom, sa idejom da što bliže predstave život te delikatne mlade žene – intrigantne slikarke i pesnikinje koja je obeležila ne samo srpsku već i svetsku umetničku scenu. Izložena dela ustupljena su iz Fondacije Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili u Požarevcu i Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

Izložbom „Čarobna Milena“, Dom Jevrema Grujića, Muzej istorije, umetnosti, diplomatije i avangarde, ističe značaj i ulogu srpskih žena umetnica i njihov uticaj na evropsku i svetsku umetničku scenu. Takođe, ovom izložbom Dom Jevrema Grujića nastavlja projekat „Velikani srpskog slikarstva“, u okviru kojeg su u proteklom periodu organizovane izložbe Uroša Predića, Petra Lubarde i Paje Jovanovića.