Српски краљевски портрети

ДИНАСТИЈЕ ОБРЕНОВИЋ И КАРАЂОРЂЕВИЋ УЈЕДИЊЕНЕ У УМЕТНОСТИ
12.11.2019. до 29.03.2020. године
www.domjevremagrujica.com

Већ сам наслов изложбе у Дому Јеврема Грујића делује величанствено. Династије Карађорђевић и Обреновић су током 19. века Србију увели у ред великих цивилизованих европских држава. Династије су се смењивале, а напредак Србије се вртоглаво уздизао.

Величанствени вожд Карађорђе, започиње историјску борбу за ослобађање Србије и родоначелник је после много векова, наше прве националне династије. Генијални књаз Милош Обреновић и његов син кнез Михаило Обреновић заокружују ту велику борбу за самосталност и остављају неизбрисив печат у историји Србије.

Симбиоза ове две династије у националном контексту Србије је фасцинантна. Као да је једна вешта редитељска рука правила ту смену династија током тог, за Србију више него значајног, века. Обе династије су имале среће да воде једну по броју малу, али по интегритету, интелигенцији, традицији и слободарском духу, велику нацију.

Чланове краљевских породица портретисали су наши најславнији сликари, па ћете на изложби наћи дела  Паје Јовановића, Уроша Предића, Уроша Кнежевића, Влаха Буковца, Стеве Тодоровића и многих других. Занимљиво је да ћете  видети и карикатуре чланова краљевске породице које је радила славна Милена Павловић Барили у време када је са својом мајком живела на двору краља Александра, али и дела савременог уметника проф. Александра Леке Младеновића, који представља чланове династије Обреновића у панк стилу.

Драгуљ ове изложбе свакако је једна од најлепших слика у историји српског сликарства, портрет краљице Наталије Обреновић, Стеве Тодоровића – познатији као српска Мона Лиза.

Поред портрета, на изложби су изложени и лични предмети који су припадали краљевским породицама, фотографије и краљевски дарови.

Гледаоци ове изложбе могу да уживају у ремек делима сликарства која долазе из највећих музеја и галерија широм Србије: Народног музеја, Историјског музеја Србије, Галерије Матице српске, Музеја града Београда, Народног музеја из Панчева, Галерије Милене Павловић Барили и Музеја Рудничко-таковског краја.

Аутор изложбе је: Алек Цонић, а аутори поставке: Ружица Опачић и Лазар Шећеровић.