Онлине отварање изложбе Поклони и откупи Етнографског музеја у Београду 2014-2019. Личне историје – заједничко наслеђе

Изложба представља увид у одабране предмете којима су у периоду од 2014. до 2019. године допуњене збирке Етнографског музеја у Београду. Повод за настанак изложбе  јесте жеља да се укаже на континуиран и систематичан рад на попуњавању музејског фонда и покаже да наш музеј живи и расте захваљујући заједници која га обогаћује основним материјалом за рад – предметима.

Од преко 1000 предмета којима је музејски фонд у протеклих шест година допуњен, одабрани су они који захваљујући богатом историјату или специфичном начину употребе омогућују свеобухватан преглед епохе у којој су настали и били коришћени. Тиме је дат допринос разумевању друштвене историје ових простора прављењем места за личне и локализоване приче, односно микро историје.

Још један аспект је био подстицајан за овакав концепт изложбе. Етнографски предмети су неизбежно лични, било да је реч о прозаичним стварима, или о онима које се пред очи других износе само у посебним приликама. Сваки од тих предмета се везује уз смех и сузе, бес и радост,  љубав и мржњу. Због тога Музеј посебну захвалност дугујемо онима који су се одважили да личне предмете и приче поделе с другима и омогуће нам да увидом у њихове животе, по ко зна који пут, реконструишемо живот прошлих времена.

Аутори изложбе су Иван Максимовић и Маша Перуничић

Отварање изложбе можете пратити онлајн 18. августа од 13ч, на Фејсбук страници Музеја – Етнографски музеј у Београду – Ethnographic museum in Belgrade. У складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом отварање изложбе ће бити омогућено на овај начин.