Духовно и културно наслеђе манастира Студенице

Галерија Српске академије наука и уметности
13.12.2019. до 17.03.2020. године
www.sanu.ac.rs     www.manastirstudenica.rs

Научно-стручним пројектом/изложбом Духовно и културно наслеђе манастира Студенице – древност, постојаност, савременост, Српска академија наука и уметности и Манастир Студеница обележавају 800 година аутокефалности Српске цркве.
Идеја аутора изложбе, проф. др Миодрага Марковића, дописног члана САНУ, јесте да се, укрштајући оргиналне артефакте и конвенционалне експонате са новим технологијама и дигиталним инсталацијама, креира интерактивна изложба о манастиру Студеница, уз свесност да присуство српског културног и духовног наслеђа у дигиталној сфери представља један од императива одговорне културне политике. Изложба се састоји од више целина, као што су: Историја Студенице, Архитектура Студенице, Ликовна уметност Студенице (Студенички живопис и пластика), Ктитори манастира, Рестаурација и реконструкција манастира, Манастирска ризница, Значај Студенице у културном и идентитетском обрасцу српског народа, Владарска идеологија и културна политика Немањића на примеру Студенице… Захваљујући употреби нових технологија коју је релизовао Ливе Виеw Студио, посетиоци ће бити у могућности да виде реконструкције објеката, историјских догађаја, тродимензионалне представе знаменитих личности које би на атрактиван начин преносиле најважније информације о манастиру, мапиране и анимиране пројекције које би уз богату едукативну нарацију оживљавале атмосферу и лепоте овог светог места.
</спан>Манастир Студеница део је светске културне баштине под заштитом је УНЕСЦА и сврстава се медју најзначаније манастирске комплексе у православном свету.