Дрво или Живот сам

Галерија Српске академије наука и уметности
21.03.2012. до 06.05.2012. године
www.sanu.ac.rs

Било усамљено или удружено у шуму, дрво је живи темељ целокупне сложене зграде савременог живота на копну. Као биљка, дрво производи примарне органске материје и ослобађа кисеоник, супстанце које су кључ појављивања и опстанка копнених животиња. Као комплексна и променљива структура дрво је подлога и непосредни оквир живота других бића, а више него иједна копнена животна форма преображава и подешава елементарне услове живота.
Разноврсност и сложеност облика и улога самог дрвета, и станишта која насељава широм Света, као и развијеност узајамних односа и усклађеност са другим живим бићима, чини га једним од најуспешнијих облика живота на Земљи. Дрво је чудесно биће јер заклања, храни, греје и штити човека и сва остала бића. И више од тога, дрво је омогућило човеку да се изрази и оствари своје идеје, да досегне снове и открије нове светове.
Изложба Природњачког музеја у Галерији САНУ приказује и показује ДРВО КОЈЕ ЈЕ ЖИВОТ САМ. У галерији Српске академије науке и уметности у среду 21. марта 2012 године, отворена је изложба “Дрво или Живот сам” у организацији Природњачког музеја и галерије САНУ.