Добро дошли у мезозоик

Галерија Природњачког музеја на Калемегдану
30.04.2014. до 17.11.2014. године

www.nhmbeo.rs

Изложба „Добро дошли у мезозоик“ на необичан и интересантан начин прича  о мезозоику једном давно ишчезлом свету и времену о коме свако зна по нешто и које је, од свих прохујалих геолошких доба, одувек привлачило пажњу, посебно због тога што су у током мезозоика Планету насељавали диносауруси. На изложби су представљене реконструкције морских екосистема са најкарактеристичнијим морским животињама тога доба, као што су необични бескичмењаци – амонити и белемнити, и велики морски рептили плезиосаурус, еласмосаурус и ихтиосаурус.

Приказана је и реконструкција станишта на коме је пре 75 милиона година живео велики број различитих диносауруса, других гмизаваца, али и сисара из тог доба. На основу података о једном од најпознатијих фосилних локалитета са подручја Монголије реконструисан је могући изглед екосистема који је пре 75 милиона година постојао у том региону. Изложбу обогаћују и оригинални фосили морских бескичмењака надјених на подручју Србије као и фосили биљака, које су подручју данашње источне Србије у време мезозоика градиле шумске екосистеме.

Неколико верних реплика дочарава живи свет мезозоика: фосил морског гмизавца ихтиосауруса, фосилни остаци праптице археоптерикс, смртоносна канџа велосираптора, зуб једног од најопаснијих диносауруса креде – тираносауруса, као и модел једног од првих цветова, јер су се биљке са цветовима први пут појавиле у мезозоику.

Посетиоци могу сазнати нешто више о изгледу Планете у доба мезозоика током кога је распоред мора и континената био потпуно другачији него данас, а путем „временске линије“ могу добити и „временску“ оријентацију пре колико милиона година су живеле поједине животиње и биљке мезозоика…

Аутор и изложбе: Др Деса Ђорђевић Милутиновић, Др Александра Маран, Др Зоран Марковић и МСц Славко Спасић.