Чаробна Милена

Дом Јеврема Грујића
08.11.2018. до 31.03.2019. године
www.domjevremagrujica.com

У Дому Јеврема Грујића приказана је изложба једне од највећих српских сликарки Милене Павловић Барили под називом „Чаробна Милена“, организована у сарадњи са Фондацијом Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барили у Пожаревцу.
На изложби је представљено преко 40 дела: Миленини аутопортрети, портрети њених родитеља и познатих личности, енигматске и фантастичне композиције и илустрације за престижне модне часописе, као и модна креација Игора Тодоровића инспирисана Миленом, са идејом да што ближе представе живот те деликатне младе жене – интригантне сликарке и песникиње која је обележила не само српску већ и светску уметничку сцену. Изложена дела уступљена су из Фондације Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барили у Пожаревцу и Галерије Матице српске у Новом Саду.
Изложбом „Чаробна Милена“, Дом Јеврема Грујића, Музеј историје, уметности, дипломатије и авангарде, истиче значај и улогу српских жена уметница и њихов утицај на европску и светску уметничку сцену.  Такође, овом изложбом Дом Јеврема Грујића наставља пројекат „Великани српског сликарства“, у оквиру којег су у протеклом периоду организоване изложбе Уроша Предића, Петра Лубарде и Паје Јовановића.