Крај великог рата 1917-1918

Изложба „Крај Великог рата 1917–1918” у Историјском музеју Србије (13. новембра 2018. до 14. новембра 2019. године) савремени је музејски пројекат који обухвата И употребу технологије проширене и виртуелне стварности и цонцепт едутејмента, који подразумева спој едукације и забаве.

Приказани догађаји су из последњих ратних година, када је српска војска, након великих страдања и опоравка у савезничким земљама, започела операције за коначну победу и повратак у отаџбину, а потом и ослобођење и уједињење југословенских народа.

На изложби су приказани документарни филмови, плакати, лични предмети, оружје, одликовања, бројне неизлагане фотографије добијене од породица потомака славних солунаца и други материјали који су обележили тај период.

Посетиоци имају могућност да на свој телефон или таблет инсталирају бесплатну апликацију Холоград у оквиру које се налази секција 1917–1918 намењена изложби, што им омогућава да остваре интерактивни однос с експонатима и открију мултимедијалне садржаје, који чине дигиталну надоградњу саме поставке. Таква употреба савремене технологије омогућава да се посетиоцима „лично” обрати славни форензичар Арчибалд Рајс, да се уз помоћ специјалних наочара за виртуелну реалност нађу у самици поред пуковника Драгутина Димитријевића Аписа, осуђеног у Солунском процесу или да, у делу посвећеном биткама где је Солунски фронт пробијен, имају утисак да су и сами део сукоба.

Изложба „Крај Великог рата 1917–1918” део је Програма обележавања стогодишњице Првог светског рата, чему је Историјски музеј Србије посветио велику пажњу и у претходним јубиларним годинама, организујући запажене изложбе у земљи и иностранству („Србија 1914”, „Женско лице Великог рата”, „Милунка Савић – хероина Великог рата”, „Србија 1915–16”, „Срби у северној Африци (1915–1919)” и нову сталну поставку у Српској кући на Крфу).